top of page

בית הישג

היסטוריה

צבי יעקב לוין נולד בשנת 1856 בליטא.

בילדותו היגר עם משפחתו לשיקגו, שם הקים את בית הספר העברי הראשון.

1856-1885

בשנת 1922, בגיל 66, צבי יעקב לוין עלה לארץ ישראל עם כוונה להקדיש את שארית חייו לבניית הארץ ולנטיעת פרדסים.

רכש מגרש ברחובות רוטשילד ושד"ל בתל אביב.

1922

הזמין את האדריכל יהודה מגידוביץ לתכנן את בית מגוריו, שנוצב ב-29 באפריל 1924. נטע פרדסים ברחובות ותרם לבית ספר "תחכמוני" ולבית הכנסת הגדול בתל אביב.

1924

בצוואתו כתב:

"אשכב על משכני בשלום אם יורשיי ידאגו שהרכוש שהורשתי יישאר לנצח בידיי יהודים."

1935

בנו, משה דב לוין, היגר מהארץ בשנת 1940. הוא השאיר מאחוריו את הבניין וכך גם את עסקי הפרדסים שהלכו ודעכו על רקע מלחמת העולם השניה וחוסר היכולת לייצא את הטובין לאירופה. בני המשפחה לא יכלו לעמוד עוד בהוצאות האחזקה של הבניין ויצאו במסע ארוך חזרה לארצות הברית.  לאחר מכן הבניין הושכר למכון הבריטי ללימודי אנגלית תמורת 38 לירות לחודש.

1940

vבניין נמכר למשה ברייער, איש עסקים דתי שהגיע מארצות הברית. ברייער התגורר בקומה השנייה ובקומת הקרקע נפתח ה"בנק לתועלת האשראי". באותה התקופה, ימי המנדט, ביקשו אנשי "ההגנה" מבעל הבית להקים בו מפקדה ואמנם הבית הוחרם לטובת המאמץ המלחמתי וממנו יצאו לוחמי ה"הגנה" לכיבוש יפו במסגרת מבצע "חמץ".

1943

כמחאה על מדיניות "מסך הברזל" ומשטר הדיכוי של סטאלין כלפי יהודי ברית המועצות, שלושה בחורים צעירים מיוצאי לח"י עברו את גדר הבית והגיעו עד לקיר הצפוני. הם הניחו פצצה שגרמה נזק רב. מספר עובדים שהיו באותה העת, ובהם אשת הציר, קלודיה ירשובה, נפגעו קלות. ברית המועצות השתמשה בין השאר באירוע הזה כתירוץ לניתוק יחסיה הדיפלומטיים עם ישראל בטענה שהפעולה קיבלה את חסותה של המדינה.

1953

הבנין הוכרז כמבנה לשימור ושוחזר על ידי משרד האדריכלים של אברהם יסקי ויוסף סיון. אחד המונומנטים המעניינים של המבנה הוא הפגודה.

כאשר שוחזר הבניין, הופתע צוות העובדים לגלות ששלושה מחלקי הפגודה נפתחים בעזרת מנגנון מיוחד. המנגנון נועד, כנראה, לאפשר הכנסת רהיטים בקלות לתוך המבנה. הועלתה גם סיבה אחרת: בהיות משפחת לוין משפחה דתית, הדבר שימש למעשה כאזור להקמת סוכה.

1991

שכנו בבניין המשרדים ואולמות התצוגה של בית המכירות הפומביות 'סותבי'ס'.

1991-2005

נרכש על ידי בני הזוג ג'רי שוורץ והת'ר ריסמן. בני הזוג תרמו את הבניין לקרן הפילנתרופית אותה הקימו ולאחר שיפוץ יסודי משמש הבניין לפעילויות הפילנתרופיות ובמרכזה "קרן הישג" - קרן מלגות לחיילים בודדים משוחררים.

2006

כיום משמש הבניין לפעילויות של "קרן הישג" ומהווה בית שני למלגאי הקרן. בית הישג פתוח לבוגרים ולמלגאים ומציע ספרייה עשירה, חללי למידה ומחשבים, חדר כושר ומקלחות, שולחנות פינג פונג וביליארד ואודיטריום. בשגרה מתקיימים בבית אירועים, מסיבות, סדנאות והרצאות לטובות המלגאים והבוגרים.

היום

bottom of page